Jak jest z przepisami gdy sprzeda się auto po 2 miesiącach?
Witam
Kupiłem samochód na tzw "przejeżdżenie" do puki nie znajde nic sensowniejszego, mam go niecałe 2 miesiące, przerejestrowałem na siebie, ubezpieczyłem itd. Chciałbym go teraz sprzedać i tu pytanie, czy trzeba płacić jakiś karny podatek w związku z tym? Kiedyś słyszałem że trzeba trzymac auto przynajmniej 6 miesięcy?
Czy urząd skarbowy może się przeczepić? Napiszcie jak to wygląda w praktyce
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
Re: Jak jest z przepisami gdy sprzeda się auto po 2 miesiąca
Zamieszczone przez Coke
Witam
Kupiłem samochód na tzw "przejeżdżenie" do puki nie znajde nic sensowniejszego, mam go niecałe 2 miesiące, przerejestrowałem na siebie, ubezpieczyłem itd. Chciałbym go teraz sprzedać i tu pytanie, czy trzeba płacić jakiś karny podatek w związku z tym? Kiedyś słyszałem że trzeba trzymac auto przynajmniej 6 miesięcy?
Czy urząd skarbowy może się przeczepić? Napiszcie jak to wygląda w praktyce
jezeli bys to robił nagiminnie to pewnie by sie doczepił. Jezeli sprzedasz w tej cenie co kupiles lub deko niżej to raczej nie powinnes miec problemow.
Zależy jaką cene auta podaje "magiczna księga cen" w której widnieje twoje auto a urzędnik US sprawdza jej wartość. Czyli otwiera się książke sprawdza ile kosztuje auto i o tej sumy płaci się podatek.
jeżeli sprzedałeś samochody z zyskiem (masz dochód)- to musisz to uwzględnić w zeznaniu rocznym (PIT) - (pamiętaj że to będzie podatek tylko od dochodu - a nie od przychodu) czyli 18% od różnicy między sprzedażą, a zakupem
jeżeli sprzedałeś samochody z zyskiem (masz dochód)- to musisz to uwzględnić w zeznaniu rocznym (PIT) - (pamiętaj że to będzie podatek tylko od dochodu - a nie od przychodu) czyli 18% od różnicy między sprzedażą, a zakupem
czyli reasumując musze zapłacić 18 % po sprzedaży od wartości rynkowej a potem jeszcze 19 % na PICIE od różnicy w cenie jeżeli sprzedaje za więcej niż kupiłem tak?.
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
czyli reasumując musze zapłacić 18 % po sprzedaży od wartości rynkowej a potem jeszcze 19 % na PICIE od różnicy w cenie jeżeli sprzedaje za więcej niż kupiłem tak?.
eee ???
opodatkowujesz różnice miedzy cena sprzedazy i zakupu
Twoj ewentulany zysk ) nic wiecej
pozdr
Krzysztof
4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)
mi sie wydaje że 19% jesli ktoś jest liniowcem, i wtedy ta stawka obowiązuje cały czas
a jak zasady ogólne to 18% a powyżej określonego dochodu(dokładnej kwoty nie pamietam) 32% (od nadwyżki)
Coke, sprzedajesz go i tyle, nie robisz tego nagminnie tylko pewnie pierwszy raz w życiu,też kilka razy kupowałem coś na szybkiego i później sprzedawałem i jakoś nikt mnie nie zamknął ani nie ściga bo za chwile licząc te procenty wyjdzie,żę musisz oddać ten samochód do US i jeszcze dopłacić 32% :diabelski_usmiech
Komentarz